Ja! Dit is waarom ik dit werk graag doe!

Je kent het vast wel van die momenten waarop je denkt; ‘Ja! Dit is waarom ik dit werk graag doe!’ Kortom van die energiegevende momenten waar jij werkplezier ervaarde. In hoeverre ben jij je bewust van je drijfveren, kwaliteiten en overtuigingen? Waar krijg jij energie van? Wat vind jij belangrijk in een baan? En hoe denken je collega’s daarover? Vragen waar je niet altijd bewust bij stil staat, maar die wel van grote invloed zijn op je motivatie, werkplezier en loopbaan.
In ons training- en coachingstraject over het vergroten van de professionaliteit en de duurzaam inzetbaarheid van medewerkers zijn kennismaken met je drijfveren, kwaliteiten en overtuigingen een onderdeel uit ons programma. In april zijn wij dit traject van een jaar gestart bij de Van Veldhuizen Stichting in Rotterdam. Zij zijn een gespecialiseerde kinderopvangorganisatie voor de plusopvang. Alle medewerkers, dus ook het MT, is aan de slag met professionalisering en het vergroten van hun kwaliteiten. Renate Verschoor, directeur van de Van Veldhuizen Stichting heeft voor dit traject gebruik gemaakt van de subsidieregeling duurzame inzetbaarheid.

Na een aantal maanden van gedegen voorbereiding was in april de officiële kick-off van het traject Plus in het kwadraat voor de gehele organisatie Op deze dag werden de teams met interactieve werkvormen wegwijs gemaakt met het traject. Iedereen volgde workshops over competentie vergrotend werken met kinderen, ging aan de slag met zijn of haar kwaliteiten en de (Belbin) rollen in het team.

Drie sporen
Dit traject laat zich het beste omschrijven als een reis die de hele organisatie met elkaar maakt. Tijdens dit traject volgen ze drie sporen;

  1. Maak werk van je kwaliteiten
  2. Competentie vergrotend werken met kinderen
  3. Nieuw pedagogisch beleid

Confriends neemt de deelnemers mee op het eerste spoor: Maak werk van je kwaliteiten. Alle teams volgen meerdere teamsessies gedurende het traject en worden begeleid door onze coaches. Zowel op individueel, als op team- , als op MT-niveau. Ze ontdekken waar ze goed in zijn, wat de drijfveren en waarden van zichzelf en de organisatie zijn, wat energie geeft en komen er achter wat hun valkuilen en ontwikkeldoelen zijn. Kortom iedereen krijgt veel zelfinzicht. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan ieders rol binnen het team en de manier van samenwerken en communiceren op de werkvloer. Deze inzichten kunnen de medewerker helpen zichzelf nog meer te ontwikkelen en te groeien in zijn of haar vak.

Challenges
Om de medewerkers te helpen en te blijven prikkelen gedurende het hele Plus in het kwadraat traject werken we met challenges. Dit zijn korte doe-, schrijf- en reflectieopdrachten die zij regelmatig per mail krijgen. Hiermee prikkelen we de medewerkers om individueel of samen als team met de onderwerpen uit het traject aan de slag te gaan. Je leert immers het makkelijkst door veel te doen en te ervaren in de praktijk.

Sneeuwbaleffect
Er is veel win-win in dit traject en dat is te merken aan het positieve sneeuwbaleffect. Medewerkers leren in dit traject naast met de kinderen, ook richting zichzelf en hun collega’s, competentie vergrotend te werken. De verworven inzichten van de medewerkers en de sterkere teams die hierdoor ontstaan, zullen bijdragen aan de werkmotivatie, de passie én het werkplezier van iedereen. De medewerkers voelen zich verbonden met de missie van de organisatie en stralen dit uit op de werkvloer. Dit is voelbaar en merkbaar voor zowel de kinderen, de ouders als de medewerkers. Deze resultaten komen de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers ten goede en dus ook de duurzaamheid van de organisatie.

Subsidie duurzame inzetbaarheid
Voor dit traject met training en coaching is gebruik gemaakt van ESF subsidie. Dit ESF-thema richt zich op de bevordering van duurzame inzetbaarheid. Duurzaam inzetbaar zijn werknemers die nu en in de toekomst gezond, gemotiveerd, competent en productief aan het werk kunnen zijn. Bedrijven en (overheids)instellingen kunnen van deze subsidie gebruik maken. Het doel van Duurzame Inzetbaarheid (ESF 2014 – 2020) is om mensen langer en productief aan het werk te houden en in te zetten op leeftijdsbewust personeelsbeleid. Momenteel is het subsidieportaal gesloten. Met onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte wanneer deze zich weer opent voor nieuwe subsidie aanvragen. Veel van onze trainingen en trajecten kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie.