In ons vorige blog over de vitale kinderopvang hebben we tips gegeven over hoe je vooral fysiek fit kunt blijven. Omdat vitaliteit ook gaat over mentaal fit zijn, geven we je in deze blog 5 tips om aan je mentale fitheid te werken. Wist je dat mentaal fit zijn gaat over je mindset, persoonlijke groei en ontwikkeling? Mentaal fitte medewerkers, die vanuit hun passie en plezier werken zijn effectiever in hun werk. Ze leveren betere prestaties, zijn vitaler, minder vaak ziek en hebben meer werkplezier.
Tip 1. Maak werk van je kwaliteiten.
Weten waar je goed in bent, wat je kernkwaliteiten zijn en weten wat je valkuilen zijn geeft zelfinzicht. Dit zelfinzicht kan jou helpen jezelf nog meer te ontwikkelen en te groeien in je vak. Wie dat bewust op de werkvloer inzet vergroot zijn professionaliteit en werkt met meer passie en plezier. Speel bijvoorbeeld met je team het kwaliteitenspel van Peter Gerrickens en ontdek samen elkaars kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën.
Tip 2 Onderzoek jezelf eens op een diepere laag.
Wat motiveert jou? Wat zijn bijvoorbeeld jouw drijfveren waarom je dit werkt doet? En ken je je missie? Bewuste en onbewuste drijfveren sturen je gedrag. Wanneer je je bewust wordt van je drijfveren en je missie, kun je je motieven voor werk overwegen en opnieuw kiezen.
En ken je ook de waarden, drijfveren en missie van de organisatie waar je bij werkt? Kun je jouw drijfveren, waarden en missie verbinden met die van de organisatie en andersom? Vragen waar je als pedagogisch medewerker niet altijd bewust bij stil staat, maar die wel van grote invloed zijn op je motivatie, werkplezier en loopbaan.
Tip 3. Inventariseer energievreters en energiegevers.
Een leuke oefening die je zowel individueel als met het team kan doen. Maak een lijst van activiteiten en situaties die jou en/of het team energie kosten en energie geven. Maak daarna de balans op. Doe je of jullie genoeg energiegevende activiteiten? Hoe zou je ze vaker in kunnen zetten? Welke oplossingen kun je zelf of samen met het team bedenken om de energievreters aan te pakken? Begin met kleine stapjes te veranderen. Kleine stappen zijn vaak makkelijker te zetten en uit te voeren en kunnen al een groot effect hebben.
Tip 4. Zorg voor hersteltijd.
Werken in de kinderopvang kan soms topsport zijn. Net als sporters heb jij als pedagogisch medewerker tijd nodig om te herstellen. Of vergelijk het met het opladen van je telefoon. Ook je lichaam heeft oplaadtijd nodig om te herstellen. Herstellen doe je het beste tijdens pauzes. Niet werken betekent dan zowel fysiek als mentaal herstellen. Zorg dan ook dat je pauze een echte oplaadmoment is! Ga dus niet nog even al je computertaken of schriftjes schrijven in je pauze want dat is ook werk en daar herstel je niet van.
Zeer effectief is om naast je pauzes ook tijdens je werk oplaadmomenten inbouwen. Een paar minuten is al voldoende. Ga bijvoorbeeld samen met de kinderen yoga en ademhalingsoefeningen doen; doe een aantal handelingen per dag heel bewust en mindful; goed voor jou en goed voor het kind.
Wist je dat goed slapen heel goed helpt om te herstellen? Je hebt ongeveer 7 à 8 uur nodig om, zowel fysiek als mentaal, te herstellen van je dag.
Tip 5. Ga voor een oplossingsgerichte mindset.
Luister hoe jezelf praat en hoe er in jouw team onderling met elkaar gesproken wordt . Sommige teamleden kunnen misschien de neiging hebben probleemgericht te communiceren, bijvoorbeeld : “Dat kunnen we niet, het gaat ook nooit goed, daar hebben we toch geen tijd voor, dat is een probleem, dat willen de ouders niet, ja maar…, dat gaat niet werken.” etc. Medewerkers die ontevreden zijn, kunnen de schuld bij de ander neerleggen, bijvoorbeeld: het ligt aan de crisis, lastige klanten, luie collega’s, werkdruk etc. Het gaat om de manier hoe je er tegenaan kijkt en ermee omgaat. Waar steek je je energie in? Neem jij leiderschap of laat je je leiden? Focussen op problemen versterkt problemen, focus op oplossingen creëert oplossingen.
Pak de regie en zet bij het kijken naar problemen je oplossingsgerichte bril op. Kijken naar wat de oplossing kan zijn en naar wat goed werkt. Dit geeft je inspiratie, richting en energie. Ontdek wat voor jou en je team goed werkt.
Succes met het toepassen van deze tips! We hebben er nog veel meer voor je. Heb je vragen of wil je meer leren over mentaal fit zijn in de kinderopvang? Kijk dan op onze website voor meer informatie over onze ‘Sterk in werk’-trainingen en -trajecten voor de kinderopvang. Of neem vrijblijvend contact met ons op.