Trainingen scholing Kinderopvang

10 TIPS VOOR MEER RUST IN JE HOOFD EN MEER RUST OP DE GROEP KINDEROPVANG

Tijdens onze training Train je mindset krijgen we vaak de vraag: “Hoe maak ik mezelf rustig en ontspannen tijdens het werk op drukke dagen? Tijdens onze trainingen Spelenderwijs bewegen en Lekker Fit! krijgen we juist de vraag: “Hoe krijgen we de kinderen na drukke beweegactiviteiten weer rustig op de groep?” Het leuke is: op beide vragen geven we vaak dezelfde antwoorden. We gaan dan ook voor twee vliegen in 1 klap, rust in je hoofd en rust op de groep!

Samen in een negatieve spiraal

Werken in de kinderopvang is leuk én soms pittig en hectisch. Zeker in deze roerige tijden kunnen jij en de kinderen veel energievreters en prikkels tegenkomen. Je herkent het vast wel: van die dagen dat je het idee hebt dat je achter jezelf aan het aanhollen bent, geen tijd voor pauze neemt en dat de dag anders loopt dan jij had gepland. Hierdoor kun je een verhoogde werkdruk ervaren. Met als bonus dat de kinderen op je groep op jouw spanning reageren. Kinderen zijn gevoelig en pikken jouw spanning feilloos op of kopiëren je gedrag. Dit geldt overigens ook voor je collega’s . Met als gevolg dat de kinderen op je groep onrustig kunnen worden en jullie samen in een negatieve spiraal belanden.

 Waar ben je met je aandacht?

Wie veel druk is en veel nadenkt, zit veel in zijn hoofd en is vooral bezig met de toekomst of het verleden. Bijvoorbeeld tijdens het verschonen van een kind of een knutselactiviteit ben je druk in gedachten bezig wat je vandaag nog allemaal moet doen of je wordt steeds afgeleid door storende collega’s. Op dat moment ben je niet met volledige aandacht in het huidige moment. Mindful werken betekent met volledige aandacht, in het huidige moment zijn, zonder oordeel. Goed voor jou en goed voor de kinderen!

Uit je hoofd, in je lijf

Eén van de makkelijkste tools om meer vanuit rust en ontspanning te werken is door je aandacht te verplaatsen van je hoofd naar je lichaam. Dat geldt voor jou, maar ook voor de kinderen!

1.     Doe 3 tot 5 keer per dag een check-in. Een minuut is al genoeg. Door bewust je lichaam te voelen, ga je automatisch uit je hoofd. Voel bijvoorbeeld heel bewust je voeten op de grond, je zitvlak op de stoel, je rug tegen de leuning, je schouders etc. Dit kun je op diverse momenten tijdens je werk toepassen.

2.     Volg voor 1 minuut bewust je ademhaling (zonder deze te willen veranderen)

3.     Eet je lunch met bewuste aandacht. Laat je niet afleiden door collega’s, kinderen of je telefoon.

4.     Loop met bewuste aandacht. Zwaai tijdens het lopen je armen bewust ontspannen heen en weer, met ontspannen schouders. Voel bewust je voeten.

5.     Vertraag zo nu en dan bewust . Zodra we werkdruk ervaren hebben we de neiging om ons tempo te verhogen. Realiseer je dat kinderen een trager tempo hebben dan volwassenen. Stem daarom af op het tempo van de kinderen.

Oefen samen met de kinderen
Ga samen met de kinderen mindful aan de slag en sla 2 vliegen in 1 klap. Jij en de kinderen worden meer ontspannen en dat zorgt automatisch voor meer rust op de groep. Ook dat werkt besmettelijk!

1.     Kies 3 activiteiten per dag die je heel bewust met volledige aandacht gaat doen. Doe de check-in zoals we hierboven beschrijven bijvoorbeeld tijdens het geven van de fles, verschonen van de kinderen, tijdens het voorlezen of andere activiteiten.

2.     Ga 10 minuten samen met de kinderen met blote voeten flink stampen, dansen en springen op muziek. Daarna allemaal stil staan met ogen dicht. Vraag aan de kinderen: leg je hand op je borst; voel je je hart kloppen? Voel je dat je borstkas beweegt, voel je je ademhaling? Ga vervolgens heel bewust je voeten voelen van je hiel tot je grote teen. Hoe voelen je voeten na al dat stampen? Ga daarna met z’n allen zitten op de grond en laat iedereen z’n eigen voeten een uitgebreide massage geven.

3.     Klop je lichaam. Sta met z’n allen in de kring. Maak een kommetje van je rechterhand. Strek je linkerarm uit. Klop met je rechterhand op je linkerhand en klop naar boven door aan de buitenzijde van de arm tot en met de schouder. Doe hetzelfde met je linkerhand op je rechterarm. Klop vervolgens met beide handen aan de buitenzijde van de benen van onder naar boven en aan de binnenzijde van boven naar onderen, klop met beide handen op je rug, buik en je borst. Herhaal dit een aantal keer. Ga vervolgens met z’n allen liggen of staan, met de ogen dicht. Ga alle plekken van het lichaam bewust nog eens langs; hoe voelt het daar?

4.     Zintuigenwandeling. Ga buiten met de kinderen een wandeling maken (kan zowel op het speelplein als daarbuiten). Ga tijdens jullie wandeling bewust de zintuigen gebruiken. Luister naar de geluiden uit de omgeving. Wie hoort de vogels? Het ritselen van de blaadjes? Auto’s? Het geluid van jullie voetstappen? Hoe voelen en bewegen je armen als je loopt? Hoe voelt het als we sneller of langzamer lopen? Volg de kinderen van moment tot moment. Waar staan ze stil; wat zien jullie? Hoe ruikt het hier? Voelt de omgeving koud of warm? Etc.

5.      Brrr wat koud… we gaan op zonvakantie! Wat is het koud buiten, wie heeft er zin in een zonvakantie? Beeld samen met de kinderen een uitgebreid verhaal uit met bewegingen. Bijvoorbeeld koffer van zolder halen, inpakken, met auto/trein/vliegtuig naar een zonnige bestemming. Daar trekken jullie je zwembroeken en bikini’s aan en lopen naar het strand. Natuurlijk gaan jullie eerst zwemmen in het warme water. Poe poe daar word je best moe van. Leg je handdoek maar klaar en kom liggen. Voel je de warmte van de zon op je huid schijnen? Voel je dat je helemaal warm wordt van de zon? Voel je ook het kriebelen van het zand onder je lichaam? En welke geluiden kun je allemaal horen aan het strand? De zee, de meeuwen etc? Zet eventueel een muziekje met strandgeluiden op.

 

Heb je een vraag of wil je dat we meedenken over jullie scholingsaanbod? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *